Het Voorburgs Operakoor


Waarschuwing: U heeft het gebruik van Javascript uitgeschakeld. Dat betekent dat niet alles binnen deze website goed zal werken. Het is aan te raden deze Javascript optie te activeren voordat u verder gaat. Wij beloven u geen scripts te draaien die uw computer schade kunnen berokkenen!
Frau Luna zittend op F-sleutel uit logo, gebruikt als maansikkel, boven Voorburg

Welkom op de website van het Voorburgs Opera Koor

Het Voorburgs Operakoor is opgericht op 9 april 1958.

Het Voorburgs Operakoor is een gemengd koor en de oorspronkelijke doelstelling was om opera- en operette-muziek te brengen. De laatste jaren is daar ook veel muziek uit musicals aan toegevoegd. Het koor bestaat op dit ogenblik uit ongeveer 55 leden en het staat onder leiding van Pieter Janka.

Nieuwsberichten:
Zaterdag 22 juni is ons Muziekfestival in de Kruisheuvelkerk. Dit festival is een gezamenlijk project van het Voorburgs Operakoor en de Fanfare Juliana. Zie onze concertagenda.

Het concert gezamenlijk met het Utrechts Operakoor en Opera Flevoland
klik op afbeelding voor groter beeld
is weer achter de rug. Een verslag van deze "happening" is hier te bekijken op Midvliet TV. Lees ook de recensie in het magazine Place de l'Opera.

Op 24 maart 2019 zong het Voorburgs Operakoor als "gastkoor" bij het Utrechts Operakoor. Op het programma stond een concertante uitvoering van de opera Nabucco, met begeleiding van het Utrechtsch Studenten Concert, in de grote zaal van Tivoli Vredenburg.
Op 30 oktober 2022 werd deze samenwerking herhaald met een concertante uitvoering van de opera Giovanna d'Arco.
Op 14 april 2024 komt er weer een gezamenlijk optreden in Tivoli Vredenburg, met een concertante uitvoering van de opera La Sonnambula. Aan dit concert zal nog een derde koor meewerken: Opera Flevoland uit Almere.
Er is ook materiaal beschikbaar voor het thuis instuderen van de La Sonnambula.

Oude berichten:
Zondag 10 september was er een concert voor de stichting "Zonnebloem"
klik op afbeelding voor groter beeld
in Theater Ludens in Voorburg. Een concert waarbij we enkele stukken uit ons laatste jubileumconcert ten gehore brachten, ook een koorwerk uit het programma dat voor 2024 is gepland en verder nog wat koorwerken waarmee we succes hebben gehad in de afgelopen 65 jaren. Tijdens dit concert zong ook de tenor Arthur Akaev voor u, de tenor die de rol van Edwin zong bij het concert van 30 juni. Hij zal er ook zijn bij het kerstconcert op 18 december 2023.

Het jubileumconcert is weer voorbij. Na zo'n bijzondere en geslaagde uitvoering blijft er altijd een "katerig gevoel": het was leuk maar we hadden het graag gelijk nog een keer willen doen, wat nu? Eerst even een korte zomervakantie en in augustus beginnen de repetities weer voor de volgende optredens.
klik op afbeelding voor groter beeld
foto's: Joop Wagenaar
Zie ook foto's op de kabelkrant van Midvliet.

Een delegatie van het Voorburgs Operakoor
klik op afbeelding voor groter beeld
bezocht op 21 juni de studio van Omroep Midvliet voor het programma Van Horen Zeggen. Op de foto vlnr Tiny Becht, Annie Machielse, Kiek Faber en Ryan de Ruijter. Foto: Peter v.d. Aar.
Beluister de uitzending op: Midvliet (schuif door naar de 29e minuut).

We zijn druk aan het repeteren voor het jubileumconcert d.d. 30 juni 2023. De repetities zijn voor ons al een belevenis apart, er wordt zoveel vereist van ons buiten onze comfort zone voor een niet-concertante uitvoering. Zie deze fotopagina.

Op 6 februari werd de repetitie van het Voorburgs Operakoor bezocht door een delegatie van de Lions Club Prinses Marianne, voor de uitreiking van een cheque als ondersteuning voor de financiering van het jubileumconcert in 2023.
Zie en beluister dit interview op Midvliet tv.

Na jaren hebben we het nieuwe repetitiejaar weer kunnen openen met het "Open Podium". Hierbij werd in de nieuwjaarstoespraak ook het programma voor het jubileumjaar 2023 aangekondigd. Vanaf 16 januari beginnen de repetities voor het jubileumconcert d.d. 30 juni 2023.

Raadpleeg de concertagenda voor onze optredens in 2024.

Op 12 juni was er weer een Muziekfestival in de Kruisheuvelkerk, zie onze Concertagenda. De daar genoemde Oekraïense tenor Igor Shevchuk is een ander dan degene die in onze programmaboekjes vermeld stond. Op het allerlaatste ogenblik moest de geplande solist van zijn optreden afzien.
Maar met Igors geweldige stem werd het toch een geslaagd feest, met als één van de hoogtepunten het Gebed voor Oekraïne.
Er was ook een verslag van het festival op Midvliet TV.

Zie de verwijzingen pagina, voor wetenswaardigheden en berichten van andere koren in de regio.

klik voor groter beeld
24-3-2019, Was de datum van het grote concert met een uitvoering van de Nabucco in het Utrechts Tivoli Vredenburg. Dank zij onze sponsor konden wij er geheel in stijl naar toe rijden.

Zie links de tab Thuisstudie voor het gebruik van nieuwe geautomatiseerde hulpmiddelen.

Raadpleeg ook eens de uitspraakregels zodat de Italianen in het publiek moeiteloos kunnen begrijpen wat het koor zingt.

Jaarlijks wordt een groot concert georganiseerd in samenwerking met enige solisten. Van vele grote componisten, met name van Verdi, Mozart, Johan Wagenaar en J.Strauss hebben wij muziek ten gehore gebracht. Eveneens werden muziekstukken van minder bekende componisten gezongen. Ook de bekende musicals zijn ruim vertegenwoordigd geweest: My Fair Lady, The Phantom of the Opera en Miss Saigon.

De jaarconcerten zijn meestal in concertante uitvoering. Bij een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld het 65-jarig jubileum concert in 2023, hebben wij ook een complete opera uitgevoerd met acteren, zang en dans. In dit geval betrof het de "De Bruid in de Rechtszaal" ("Trial by Jury", van Gilbert & Sullivan).

Naast ons jaarlijkse concert treden wij regelmatig en met veel succes op in bejaarden- en verzorgingstehuizen. Ook werken we mee aan uitwisselings- en kerstconcerten.

Naast zingen vinden wij ook de onderlinge contacten belangrijk, daarom organiseren wij ook andere activiteiten, zoals het jaarlijkse uitstapje, de nieuwjaarsreceptie met "Open Podium", een repetitiedag, enz.