Muzikale leiding


Pieter H.M.J. Janka - dirigent

Pieter Janka studeerde aan het conservatorium Maastricht de hoofdvakken Accordeon en Theorie der Muziek. Daarnaast volgde hij (als bijvakken) zang en piano. Na zijn afstuderen in 1991 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag orkestdirectie bij Ed Spanjaard en koordirectie bij Jan Bogaarts. In dezelfde periode studeerde hij aan de Universiteit Utrecht Muziekwetenschappen met de specialisatie Kunstbeleid en Kunstmanagement.
Tijdens en na zijn studietijd volgde hij diverse zangstudies bij o.a. Otmar Fraai, Wies van Cruchten en Amand Hekkers, en masterclasses orkestdirectie bij o.a. Jacek Kaspcyk (chef-dirigent Noord Nederlands Orkest tussen 1991 en 1995; sinds 2002 algemeen en artistiek directeur Grand Theatre en Nationale Opera in Warschau). Ook volgde hij enige tijd bandoneonlessen bij Carel Kraayenhof.

Pieter Janka is als dirigent verbonden aan diverse koren en operettegezelschappen, waaronder Close Harmony zanggroep Dune & Forest, Noordwijk; operettevereniging Mozaïek, Noordwijk; Alphens operettekoor, Alphen a/d Rijn; Elikser, koor van Sociaal-Economische Raad, Ministerie EL&I. Voor diverse ministeries en de Sociaal-Economische Raad regelt hij regelmatig concerten.
Hij arrangeert zowel voor orkest als voor koor.

In 2010 heeft hij de operette Die Zirkusprinzessin (Emmerich Kálmán) uitgevoerd. Eerder heeft hij o.m. Frau Luna (Paul Lincke), Im Weißen Rößl (Ralph Benatzky), The Mikado (Gilbert and Sullivan), The Sorcerer (Gilbert and Sullivan), Maske in Blau (Fred Raymond), The Vagabond King en Rosemary (Rudolf Friml) en vele andere operettes uitgevoerd.
In seizoen 2005/2006 heeft hij met een nieuw professioneel operettegezelschap (DNNO) Der Vetter aus Dingsda, onder regie van David Prins, in diverse theaters in het land ten tonele gebracht. In deze productie speelde hij ook accordeon.

Op 25 en 26 juni 2011 heeft hij met Stichting Opera Oranje de Petite Messe Solennelle (G. Rossini) uitgevoerd met een projectkoor dat bestond uit zeer goede amateurs, solisten uit o.m. het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor, harmoniumspeler Geert Bierling, en pianist Miroslav Dimitrov.
Najaar 2011 stonden De Jantjes op het programma. Het orkest werd door hem samengesteld. Komend najaar zal hij de Mikado van Gilbert and Sullivan wederom uitvoeren.

Opera’s als Nabucco van Verdi, Pierrot Lunaire van Schönberg, Les pêcheurs de perles van Bizet en Die Fledermaus van Johann Strauß heeft hij in concertante uitvoeringen gedaan. Naast opera en operette heeft Pieter Janka werken van o.a. Brahms, Beethoven, Haydn, Mozart, Moussorsky en Jazzolets I en II van Seiber gedirigeerd.
Met diverse koren heeft hij regelmatig concerten (kamermuziek, lichte muziek, stukken uit musicals). Op accordeon heeft Pieter Janka veel (vooral moderne) werken gedaan. Het laatste werk was Spiegel Bilder van Isabel Mundry (stuk voor accordeon en klarinet). Tevens heeft hij een aantal jaren een Argentijns tangoquintet gevormd waarmee hij door West-Europa reisde.

Sinds april 2013 staat Pieter Janka voor het Voorburgs Operakoor.