Jaarconcert 2010 Voorburgs Operakoor


Affiche met afbeelding Nabucco

Nabucco - het verhaal in het kort

De joden zijn verslagen door koning Nabucco (in het Nederlands bekend als Nebukadnezar) van Babylon, die op het punt staat om Jeruzalem binnen te trekken. De Joodse hogepriester Zacharias heeft Fenena, de tweede dochter van Nabucco, als gijzelaar. IsmaŽl, de neef van de Joodse koning, is verliefd op Fenena, mede omdat zij vroeger zijn leven gered heeft toen hij gevangen was in Babylon. IsmaŽl is van plan om samen met Fenena te vluchten.

Abigaille, de eerste dochter van Nabucco, is ook verliefd op IsmaŽl. Zij komt de tempel binnen, samen met een groepje als joden verklede Babylonische soldaten. Zij belooft de joden vrijheid als IsmaŽl haar liefde beantwoordt. Die weigert.

Nabucco zelf komt vervolgens in de tempel. Zacharias dreigt zijn gijzelaar Fenena te doden als Nabucco of zijn soldaten de tempel durven te onteren. IsmaŽl haalt Fenena uit de handen van Zacharias. Dat maakt hem in de ogen van de joden tot verrader en Nabucco Ė weer herenigd met zijn dochter Ė geeft opdracht om de tempel te verwoesten (dit is historisch!) en de joden als slaven mee te voeren naar BabyloniŽ.

Terug in Babylon moet Nabucco op reis. Omdat zijn oudste dochter Abigaille eigenlijk niet zijn echte dochter is, laat hij Fenena tijdelijk het land besturen. Abigaille wil de macht grijpen door Fenena te vermoorden. Zacharias weet inmiddels Fenena te bekeren tot het joodse geloof.

Als Abigaille probeert Fenena te vermoorden, komt Nabucco onverwacht terug. Hij pakt de kroon en plaatst deze op het hoofd, met de woorden: "er is slechts ťťn God, jullie Koning". Op dat moment slaat er een bliksemschicht in vlak bij Nabucco en de kroon wordt door een mysterieuze kracht van zijn hoofd gerukt. Abigaille maakt gebruik van de ontstane verwarring door de kroon te grijpen. Maar het koninklijk zegel heeft ze niet!

Abigaille roept zichzelf tot koningin uit. Nabucco is door de bliksemschicht verward en gedraagt zich als een zwerver. Abigaille probeert hem zover te krijgen dat hij het koninklijk zegel op het doodvonnis voor alle joden (inclusief de bekeerde Fenena) zet.

Nabucco weigert en dreigt de afstamming van Abigaille bekend te maken (ze is immers niet zijn dochter!). Abigaille verscheurt echter haar geboorteakte en geeft opdracht om Nabucco in de gevangenis te gooien. Nabucco is bereid afstand te doen van de troon als Fenena mag blijven leven. Maar Abigaille weigert.

Nabucco ontwaakt in de gevangenis. Buiten hoort hij dat Fenena wordt weggebracht door een groepje soldaten. Hij smeekt God om genade en onmiddellijk gaan de deuren open en komt een groepje loyale soldaten hem bevrijden. Nabucco gaat op weg om zijn kroon terug te eisen en Fenena te redden.

Fenena is al op de executieplaats als Nabucco arriveert. Hij geeft opdracht om het afgodsbeeld te vernietigen en als door een wonder valt het op de grond in vele stukken. De joden worden bevrijd en Nabucco knielt voor de God van de joden. Abigaille beseft dat ze volledig verslagen is en vergiftigt zichzelf. Ze roept God aan terwijl ze sterft.