PC Viewer gebruik

Een mogelijk hulpmiddel voor het instuderen is het gebruik van "Personal Composer" bestanden. Dit zijn bestanden waarin muziek en geluid in de vorm van bladmuziek is opgeslagen. Deze PC-bestanden zijn gemaakt met het programma "Personal Composer" en vereisen een speciaal programma, de PC Viewer, voor het bekijken en beluisteren van de muziek. Voordat u de eerste keer kunt oefenen met deze PC bestanden zult u deze viewer moeten installeren. Klik hier voor een handleiding van de installatie procedure en een korte handleiding voor het gebruik van de viewer.

In de tabel hieronder vind u een lijst van de muziek die op het ogenblik beschikbaar is voor thuisstudie. In de bladmuziek zult u voor iedere stem afzonderlijk een notenbalk aantreffen. Bij het afspelen zult u de noten behorende bij de verschillende stemmen tegelijk horen. Maar voor iedere stemsoort is er een afzonderlijke versie van het bestand, waarin de noten behorende bij die stem extra zijn versterkt. Bovendien is het met de PC Viewer ook mogelijk zich op één stem te concentreren omdat er voor iedere notenbalk een "mute" knop beschikbaar is.

Enkele bestanden bevatten behalve de muziek behorende bij de zangstemmen ook de bijbehorende pianobegeleiding. De notenbalken voor de piano zullen dan niet zichtbaar zijn in de bladmuziek, maar het volume van de notenbalken behorende bij de piano kan wel geregeld worden door het PC Viewer programma.

Vincenzo Bellini
La Sonnambula
Viva Amina (openingskoor 1e bedrijf) Sopraan Alt 1e Tenor 2e Tenor Bariton Bas
Vivi felice Sopraan Alt 1e Tenor 2e Tenor Bas