Thuis instuderen


Voor het instuderen van de Giovanna d'Arco is een aparte webpagina beschikbaar: >>>

Voor het instuderen van de I Lombardi is een aparte webpagina beschikbaar: >>>

Voor het instuderen van de Trial by Jury is een aparte webpagina beschikbaar: >>>

Voor het instuderen van de La Sonnambula is een aparte webpagina beschikbaar: >>>

Ondanks dat het Voorburgs Operakoor zich voornamelijk concentreert op het instuderen en zingen van opera, en soms operette of musical, wil het koor af van een "stoffig imago". Daarom willen wij gebruik maken van moderne hulpmiddelen voor het instuderen van onze muziek.

Als hulpmiddel voor het instuderen maakten wij oorspronkelijk gebruik van "Personal Composer" bestanden. Dit is natuurlijk nog steeds mogelijk, klik hier voor het gebruik van dit hulpmiddel.

Het nadeel van het gebruik van "Personal Composer" is dat het alleen maar beschikbaar is voor "Windows computers". Voor het oefenen met behulp van computers stappen wij daarom over op het gebruik van het programma "Musescore". Dit laatste programma heeft twee grote voordelen:

  1. Het is in principe gratis (m.u.v. de versie voor de iPad of iPhone, welke €1,99 kost)**;
  2. Het is beschikbaar voor Windows, Linux en Apple computers, voor de Android tablets en smartphones en voor de Apple iPad en iPhone.

Klik hier voor informatie betreffende het installeren en het gebruiken van Musescore.

Behalve het instuderen van de muziek is natuurlijk ook het instuderen van de teksten van belang. Het is nu eenmaal zo dat veel opera's uit Italië komen en dat slechts een kleine minderheid in Nederland de Italiaanse taal machtig is. Gelukkig is de uitspraak van het Italiaans niet zo moeilijk. Klik hier om de uitspraakregels te bestuderen en enkele voorbeelden te beluisteren.

Het Musescore project beschikt over een grote publieke muziekbibliotheek waaraan ook het oefenmateriaal van het Voorburgs Operakoor is toegevoegd. U kunt hiervoor in de bibliotheek zoeken met het sleutelwoord: "voorburgs". Bedenk echter wel dat de Musescore bewerkingen van bladmuziek waarop nog auteursrechten rusten niet zonder meer zichtbaar zijn in de publieke bibliotheek. Deze Musescore bestanden zult u alleen kunnen openen als u inlogt als lid van het Voorburgs Operakoor, account of userid: "lid Voorburgs VOK".

**
Hetgeen op het ogenblik vermeld is over kosten geldt eigenlijk alleen voor de oude Musescore App met de naam Songbook. Er is een nieuwe versie van Musescore verschenen met een nieuwe App, toepasselijk ook getiteld Musescore. Deze App is wel gratis, maar om de volle functionaliteit te gebruiken is een abonnement nodig. Het is de verwachting dat op korte termijn deze website kan worden aangepast voor een nieuwe handleiding bij het gebruik van Musescore.
Voor wat betreft het gebruik van Musescore onder Windows zal er niet veel aan de handleiding veranderen, alleen de schermen zullen een nieuwe indeling tonen.