Musescore gebruik


Musescore is een "app" die de mogelijkheid biedt een muziekstuk vanaf de bladmuziek te bestuderen en deze muziek tegelijk af te spelen. Het volume van de verschillende stemmen en de pianobegeleiding kan naar keuze ingesteld worden, bijvoorbeeld de sopraanpartij op maximaal volume en de alt, bas en tenorstemmen uitgeschakeld.

De Musescore "app" is beschikbaar voor tablets, iPads, smartphones en iPhones. Daarnaast kan de Musescore "applicatie" op laptops en/of desktops geïnstalleerd worden, mits deze computers met Windows, Linux of IOS draaien (in de praktijk 99% van de personal computers).

Voor de installatie op tablet of iPhone moet de Musescore app opgehaald worden in de Google Play Store of de Apple App Store. Er zijn twee versies beschikbaar (eentje gratis en een andere die ongeveer €5,00 kost in de Google Play Store; in de Apple App Store is slechts één versie beschikbaar met een prijs van €1,99), die allebei te gebruiken zijn. De betaalde versie van de App heeft als extra functionaliteit dat deze ook muziek kan afspelen zonder een verbinding met het internet. De installatie van de App is eenvoudig een kwestie van het ophalen van de App, deze wordt dan automatisch geäctiveerd.

Voor de installatie op een laptop of desktop moet de Musescore applicatie worden opgehaald vanaf de Musescore website. Kies aldaar de groene knop voor de download van de meest gangbare versie, of de link daaronder voor de "andere systemen en platformen". Het installatie programma voor de applicatie kan gratis worden opgehaald. Na de download kunt u het installatie programma starten. Afhankelijk van de instellingen van uw systeem en firewall vraagt de computer u waarschijnlijk om expliciete toestemming voor deze installatie. De installatie procedure wijst daarna zichzelf.

Na installatie van Musescore op laptop of tablet/iPhone zal de App vragen om in te loggen of een account aan te maken. Desgewenst kunt u voor uzelf een account aanmaken, maar u kunt gebruik maken van een account met gebruikersnaam: "lid Voorburgs VOK". Deze account is bovendien nodig als u enkele muziekstukken wilt openen die niet openbaar zijn gemaakt omdat er nog auteursrechten aan verbonden zijn.


Bij het opstarten van de Musescore App op tablet/iPhone krijgt u een scherm te zien waar u het sleutelwoord voorburg als zoekargument kunt intikken, waarna u een lijst krijgt van muziekstukken die tot het repetoire van het Voorburgs Operakoor behoren. Als u één van deze stukken aantikt komt u op een scherm als het voorbeeld rechts.

Linksonder op het scherm vindt u de gebruikelijke symbolen voor terugspoelen en afspelen.

Dit symbool staat rechtsonder en u kunt het aantikken om de "mixer" op te roepen.

Deze "mixer" ziet er uit als in het voorbeeld links. Per stem zijn hier "schuifregelaars" om het volume te regelen. Op deze manier kunt u uw eigen stem boven de anderen uit laten klinken voor het oefenen. Door het aantikken van een luidsprekertje kunt u in één keer een stem geheel dempen.

Als u de niet-gratis versie van de app gebruikt, dan wordt de muziek op uw tablet/iPhone opgeslagen, zodat u het de volgende keer direct kunt afspelen zonder het steeds weer van het internet op te halen.
Als u de Musescore applicatie op een laptop of desktop wilt gebruiken, dan moet u eerst de muziek voor het oefenen ophalen vanaf het internet. Daarvoor gaat u ook naar de website www.musescore.org. (Let op: als op de eerste pagina van de website rechtsboven de woorden Log In staan aangegeven, dan moet u hier eerst op klikken om in te loggen met de gebruikersnaam lid Voorburgs VOK). In het "zoekveld" typt u het sleutelwoord voorburgs, zoals in het voorbeeldscherm hieronder:

Door te klikken op het vergrootglas rechts van het "zoekveld" krijgt u een lijst van de beschikbare muziekstukken gepresenteerd. U kunt er één selecteren, die dan wordt weergegeven in het scherm van uw internetbrowser, zoals in het volgende voorbeeld:

Zoals u ziet heeft u bij de afbeelding van de bladmuziek in het scherm van de internetbrowser de knoppen voor terugspoelen en afspelen. De muziek kan dus direct in de internetbrowser beluisterd worden. Maar er zijn verder niet zoveel mogelijkheden anders dan het beluisteren. Beter is het de optie Download te gebruiken en aangeven dat u de muziek wilt openen met de Musescore applicatie. De laatste applicatie wordt automatisch gestart door de download functie en het zal resulteren in het volgende scherm, waar u de mogelijkheid heeft om net als in de tablet/iPhone app een "mixer" op te roepen via de optie Weergave in het menu:

De "mixer" in deze applicatie ziet er iets anders uit dan in eerder getoond voorbeeld. Per stem zijn er knoppen waarmee het volume, positie, galm en diepte van het geluid kan worden geregeld. Deze knoppen kunnen "gedraaid" worden door de muis verticaal te bewegen over de knop. Door een vinkje bij een Solo optie te zetten kunt u direct aangeven dat u uitsluitend één stem wilt beluisteren.

In bovenstaand voorbeeldscherm ziet u dat dit scherm ook knoppen voor terugspoelen en afspelen kent. Daarnaast is het mogelijk om met de muis een bepaalde maat in de bladmuziek als beginpunt te selecteren en door te drukken op de spatiebalk begint de applicatie te spelen vanaf de gekozen maat.

Wilt u het zelfde stuk nog een keer oefenen, dan kunt u de Musescore applicatie direct opstarten, het is niet nodig het stuk opnieuw vanaf de website op te halen.